+36 20 923 1186

Végy egy tetőt, fedd be kátránypapírral, borítsd be tetszés szerinti talajjal, majd vesd be fűvel. A merészebbek fát, sziklakerti növényeket, vagy fűszernövényeket is ültethetnek. Jól hangzik ugye? 🙂

A zöldtető nem új találmány. A norvégoknál és Izlandon évszázadokra nyúlik vissza a zöldtető építésének hagyománya. Nem véletlenül. Rájöttek, hogy a zöldtető nem csak rendkívül jó hőszigetelő képességgel bír, de hőmérséklet kiegyenlítő hatása is van. Ráadásul egész évben pompázatos tetővel dicsekedhetnek – melyek színt váltanak az évszakok változásával – sötétzöldtől az aranyló sárgáig.
Ha jön a viharos szél, nem bír el a tető súlyával. Az eső táplálja a tetőn növő növényeket, cserébe a növények remekül leszigetelik a tetőt, így a tetőn keresztül egy csepp meleg sem tud kiszökni. Nyáron viszont a növények párologtatnak, ezzel természetes hűtést biztosítanak.

A világon egyre népszerűbbek a zöldtetők. Mivel a városokban egyre kevesebb a zöldterület, így erre egyre nagyobb szükség van. Tisztítja a levegőt és oxigént bocsájt ki.

A zöldtető kialakításához speciális rétegrend kialakítására van szükség.

zöldtető rétegrend
Ezért ezt mindenképpen bízzuk szakemberre. Fontos tényező a födém teherbírása, a tető lejtési szöge, a megfelelő szigetelés. Ha eldöntöttük milyen „zöld-dizájnt” szeretnénk tetőnkre, fontos a megfelelő talajkeverék valamint a növények megválasztása is. Éghajlatunk miatt nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy a növények ne száradjanak ki, illetőleg jól bírják a napsütést, jól tűrjék a szárazságot. A sima füvesítésnek is megvan az előnye – ha elburjánzik, bohókás, meseszerű lesz a ház.

Pin It on Pinterest

Share This