+36 20 923 1186

Álmodozás, tervezgetés. Hol lesz a konyha, a fürdő, a nappali, és a háló? Színek? Tapéta vagy festés? Szőnyeg vagy parketta? Na és a fűtés? Romantikus kandalló vagy alternatív fűtés? Már megvan fejben? Szuper! Nincs más dolgunk, keresni kell egy jó építészt, aki papírra (manapság tervező-programba) rajzolja álmaink házát.

Honnan ismerjük fel a jó – az sem rossz, ha kiváló – építészt? Nos, ez viszonylag egyszerű. A jó építész ügyfélközpontú. Meghallgatja, a megrendelő milyen házat szeretne…

Tudod, amit megálmodtál. A ház, a konyha, a nappali … és a kert grillezővel, medencével, gyeppel.

Ugyanakkor figyelembe veszi, ehhez mekkora keret áll a rendelkezésére. Mert álmodozni lehet, sőt kell is és kötelező, de a realitások talaján maradva nem lesz hátrány, ha nem csak egy csodálatos tervrajz lesz a kezedben, de lesz hozzá elég pénzed, hogy az a bizonyos OTTHON felépülhessen. És ne csak majd… meg egyszer, hanem a tervek és engedélyeztetések megléte után, a lehetőségekhez képest azonnal.

A jó építész tanácsot ad, milyen építőanyagot érdemes használni, milyen környezetbarát megoldások léteznek a szigetelés, a fűtés, vagy akár a világítás megvalósításához.

Milyen alternatív fűtési rendszert érdemes kialakítani (napkollektor, légkollektor, stb.)

Figyel arra és elmagyarázza, hogy a házban ne legyenek feleslegesen megtervezett és megépített épületrészek. Például: túl sok folyosó, vagy kihasználhatatlan zugok, sarkok, felesleges tetőtörések, stb. Ezek mind-mind felesleges költségek kialakulásához vezet. Adott esetben több 300.000 forint/m2 plusz költségek keletkezhetnek.

Elmondja, milyen Európai Unió-s támogatásokhoz lehet hozzájutni.

És nem utolsó sorban elmagyarázza, hogy az adott településen – ahol az álomházad fog épülni – milyen hatályos építésügyi jogszabályok vannak érvényben.
Ismerteti, miből áll az építési engedélyezési eljárás, majd azt is vállalja, hogy a tervdokumentációt elkészítve engedélyezteti azt a helyi Önkormányzat Építésügyi Hatóságánál.

Most bizonyára felteszed magadban a kérdést – vajon mennyire drága a terveztetés? Figyelembe véve, hogy az építésznek profinak kell lennie, a tervrajz elkészítése rengeteg munkával jár, plusz még a jogszabályokat is ismernie kell …

A Magyar Építész Kamara által ajánlott tervezési díjak megállapítása kétféle képen történhet:
– A várható bekerülési díj 2,6-3,0 %-a. Ez azt jelenti, ha például egy 280 m2-es házat terveztetsz, aminek az építési költsége 50 millió forint, akkor a tervdokumentáció elkészítése kb. 1,4 millió forint lenne.
–   A Magyar Építész Kamara azonban ajánl egy négyzetméter árat is a könnyebb számolhatóság érdekében. Jelenleg ez 5.000 forint/m2. (2014-es adat)
Természetesen az árak építész irodánként/építészenként eltérőek lehetnek. Ezért mielőtt belevágnál a terveztetésbe, célszerű tisztázni, az adott árban milyen szolgáltatások foglaltatnak benne. Érdemes a referencia munkákat megnézni és a régi ügyfelek véleményét elolvasni vagy meghallgatni.

Pin It on Pinterest

Share This