+36 20 923 1186

A rönkházak építése visszaszorulóban van az utóbbi időben. Az építtetők szívesebben választják a könnyebben megépíthető, és felújítható, téglából épülő vagy könnyűszerkezetes házakat. Pedig egy jól megépített rönkház akár 100 évig is lakható, használható.

Rönkházat szinte bármilyen fából meg lehet építeni. Egy a fontos, hogy a faanyag megfelelően száraz legyen. A nedves fa az idő múlásával összeszárad, és megvetemedik. Ez tönkreteszi a házat, amely lakhatatlanná válik.

Fontos a faanyagot beépítés előtt megfelelően kezelni, illetve egy megfelelő minőségű festékréteggel ellátni. Ez miért fontos? Ha a faanyag nincs megfelelően kezelve, hamar megjelenik a könnyezőgomba valamint a penész. (Erről bővebben itt olvashatsz) A megfelelő minőségű festékréteg hagyja a fát szellőzni, ugyanakkor a vizet lepergeti.

Mi az, amin érdemes spórolni? 

Ezeket a költségkímélő lépéseket már a tervezés fázisában érdemes megtennünk.

  • A felesleges folyosókat, közlekedőket, díszítéseket ne terveztessünk
  • Ne csak a kivitelezők (építők) önálló költségvetéseit nézzük, mivel az olcsóság a minőség rovására megy. Figyeljünk a minőségre, hisz ettől függ az épületünk élettartama!

Mi az, amin TILOS spórolni?

  • Mind az építészeti, mind a gépészeti tervezés nagyon fontos. Itt tudjuk ugyanis a fűtést, áramellátást megtervezni, ami lehet, hogy költségvetésileg nagy összeg, de később hamar behozza az árát. Például egy napkollektor betervezésével, százezreket spórolhatunk villanyszámlánkon.
  • A szigetelésen. Igen, tudom, maga a rönkház nem igényel külön szigetelést, hiszen maga az anyag vastagsága miatt a rönkház eleve meleg. De vegyük figyelembe, a nyílászárók körül, valamint a tetőt bizony szigetelni kell.
  • Fontos, hogy olyan kivitelezővel építtessük meg rönkházunkat, aki komoly szakmai múlttal, referenciákkal, nagy szaktudással rendelkezik. Ne sajnáljuk az időt és a pénzt arra, hogy a kivitelező által eddig felépített házakat megtekintsük, és a ház tulajdonosainak a véleményét nyugodtan kérjük ki.

Végül itt egy rövidke videó az Öko rönkház építéséről:

Pin It on Pinterest

Share This