+36 20 923 1186

Gyerek koromban sokan építkeztek családi vagy baráti segítséggel. Minden hétvégén máshol segített a csapat, így bár picit lassabban, de sok családi ház épült fel egyszerre. A munkadíjon jelentős összegeket lehetett spórolni, hiszen a csapatban mindig volt valaki, aki az adott területen szakembernek számított. Nem volt gond falat felhúzni, burkolni, festeni, de a tető is csapatmunka révén került a helyére. Régi szép idők…

Az 1997. évi LXXVIII. Tv. 30.§ (6) bekezdése alapján – módosította a 2012. évi CLVII. Tv. 46. § (3) bekezdése – azonban ez a lehetőség megszűnt. Az új jogszabály szerint házat már nem lehet barátokkal, családdal felépíteni. Csak és kizárólag akkor, ha a családnak, vagy a barátoknak az összes szakipari munka elvégzéséhez van szakmai végzettsége.

Amennyiben ezen feltételek nem adottak, és az építtető úgy dönt, mégis saját maga építi fel a házát, súlyos bírságokra számíthat – akár az építmény értékének 50%-ig terjedően – ráadásul használatbavételi engedélyt sem fog adni az Építési Hatóság.

Hogyan lehet ezt elkerülni? Az építtetőnek mindenképpen kell fogadnia egy fővállalkozót (generál kivitelezőt) vagy az építtetést meg lehet oldani több vállalkozóval, de akkor mindenképpen alkalmazni kell egy műszaki ellenőrt is. A műszaki ellenőr alkalmazása véleményem szerint mindenképpen javasolt. Azon kívül, hogy egy jó műszaki ellenőr alkalmazásával akár milliókat is meg lehet spórolni, a műszaki ellenőr felügyeli, a technológiai folyamatok betartását, a szakszerűséget, a munkák minőségét, teljesítését.

Amennyiben szakképesítéssel rendelkező rokon vagy barát dolgozna az építkezésen, ezt csak és kizárólag akkor teheti meg, ha munkaszerződést írunk vele.

Pin It on Pinterest

Share This