+36 20 923 1186

Ha szeretnénk tetőteret beépíteni vagy a nagy belmagasság miatt galériát építenénk, elengedhetetlen, hogy praktikus és szép lépcsőt álmodjunk meg.

Fontos megtervezni:

  • hová fog kerülni a lépcső
  • mekkora helyünk lesz a lépcső kialakításához
  • milyen magasságot kell a lépcsőnek áthidalnia
  • kényelmesen lehessen a lépcsőn közlekedni
  • és az  sem utolsó szempont, hogyan fogjuk a bútorainkat felcipelni a tetőtérbe vagy a galériára.
  • Csiga lépcsőt szeretnénk vagy úgynevezett egykarú lépcsőt?

Ezután gondoljuk végig, milyen anyagok felhasználásával készüljön a lépcső. Fából, üvegből, betonból vagy esetleg valamilyen fémből? Lesz a lépcsőhöz korlát vagy anélkül készüljön?

Érdemes ezzel kapcsolatban mindent aprólékosan megtervezni, hiszen a lépcsőt nem építhetjük át évente, ráadásul egy szép, esztétikus, praktikus lépcső megépítése nem filléres tétel.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a lépcső alatti teret, hogyan tudjuk praktikusan kihasználni. Tervezhetünk alá könyvespolcot,

Lépcső alatti tér praktikus kihasználása könyvespolcokkal

Lépcső alatti tér praktikus kihasználása könyvespolccal

vagy gardrobot, de akár kialakíthatunk alatta egy dolgozó sarkot is.

lépcső alatt kialakított munka sarok

lépcső alatt kialakított munka sarok

A lépcső burkoló anyagát tekintve fontos, hogy olyan anyagot válasszunk, ami nem csak szép, de ne legyen balesetveszélyes sem. Gondoljunk arra például, a gyerekek a legritkább esetben szeretnek papucsot húzni. Előfordulhat az is, mi magunk szaladunk fel valamiért zokniban/harisnyában a tetőtérbe vagy a galériára. A zokni/harisnya párosítása egy csúszós lépcsőfelülettel egyenlő egy rendkívül csúnya végkimenetelű balesettel.

Végül azt is el kell döntenünk, készen vesszük meg a lépcső elemeit, vagy legyártatjuk szakemberrel. Az előbbi megoldás kevesebb pénzünkbe kerül és kevesebb teret enged képzeletünknek, míg az utóbbi több lehetőséget biztosít számunkra, de kétségtelenül jobban megterheli pénztárcánkat.

Pin It on Pinterest

Share This