+36 20 923 1186

Péter  és családja úgy döntött, rönkházat építtetnek. Egy kivitelezővel megcsináltatták a betonalapot, amire egy másik kivitelező fogja a rönkházat megépíteni. Péter több rönkház-építő kivitelező közül választotta ki ezt a céget, az ő árajánlatuk volt a legolcsóbb.

Egy hónap múlva értesítették a rönkház építő kivitelezőt, jöhet megépíteni a házat. A kivitelező először megnézte a betonalapot. Megállapította, jó munkát végzett a másik kivitelező – egy strapabíró, jó minőségű alapot épített. Mivel jó az alap, elmagyarázza Péternek, hogy a kiváló munkának köszönhetően felesleges a szigetelés, csak jelentős pénzkidobást jelentene Péteréknek. Péter megörült, milyen rendes ez a kivitelező, spórol neki egy kis pénzt.

A kivitelező összerakta a házat, már csak a beköltözés van hátra. Péter kifizette a kivitelezőt – mindenki meg van elégedve az eredménnyel. A költözés pont időben történt meg, beköszöntött a november, ami amúgy is sok esőzéssel jár.

Már eltelt egy pár hónap a beköltözés óta és Péterék különleges jelenségre lettek figyelmesek. A gerendák illesztésénél furcsa alakú, nedves felületű, nagy kiterjedésű gomba jelent meg. Felhívták a kivitelezőt, aki azt mondta könnyező házigomba telepedett a fa gerendákra. Péter kérdésére, hogyan lehetséges ez, a kivitelező azt válaszolta, a faanyagot védőkezelésben kellett volna részesíteni.

Amikor Péter megkérdezte, miért nem történt ez meg, a kivitelező azt válaszolta, ez nem volt benne az árajánlatban, ami árajánlatot Péter elfogadott még az építés előtt.images (38)

A könnyező házigomba az egyik legalattomosabb gombafajta, ami előszeretettel élősködik mindenféle fán – így a gerendaházak fa gerendáin is. Mivel Péterék a betonalapot nem szigetelték le, az átengedte a talajpárát. Szellőztetéskor vagy éppen a cipőjükkel Péterék valahogy a lakásba juttattak egy könnyező házigomba spórát. A gombaspóra a nedves faanyagon kicsírázott, majd növekedésnek indult. A könnyező házigomba a fában lévő cellulózt vízre és széndioxidra bontja le. Párás helyiségben rendkívül jól érzi magát, és spórák millióit szórja szét a házban. Ha nem vesszük fel vele a harcot, teljesen lebontja a házunkat.

Péter hogyan tudta volna elkerülni ezt a helyzetet?

Egyszerűen. Amikor kivitelezők ajánlataiból válogatott, nem gondolt arra – mert nem tudta -, hogy

  • árazatlan költségvetést készíttessen, azt adja oda a kivitelezőknek. A kivitelezők így azonos műszaki tartalommal adták volna árajánlataikat. Soha nem szabad csak az alapján választani kivitelezőt, ki adja a legolcsóbb árajánlatot. Mindig figyelembe kell venni a műszaki tartalmat! Te NE járj úgy, mint Péter, időben készíttess költségvetést!
  • Ha kiválasztottad a kivitelezőt, fogadj fel egy műszaki ellenőrt. A műszaki ellenőr időben észrevette volna, hogy az alap nincs vízszigetelve. A faanyagot mindenképpen el kell látni favédelemmel. A favédő szer nem csak a könnyező házigombát tartja távol, de a különféle bogarakat is. Amit Péter megspórolt a műszaki ellenőrön, annak dupláját kellett fordítania a könnyező házigomba elleni harcra. Ne legyél a pénztárcád ellensége, és fogadj fel műszaki ellenőrt házad építésénél.

 Hidd el, a jó szakember százezreket spórolhat Neked. Ne járj úgy, mint Péter!

Nézd meg költségvetés csomagunkat (itt) és a műszaki ellenőr csomagunkat is (itt)

Pin It on Pinterest

Share This