+36 20 923 1186

Sajnos itt a fűtési szezon, ami nagyon megterheli a pénztárcákat. Van egy jó hírem! A papírbrikettel könnyebbé tehetjük a fűtési szezon átvészelését. Olcsón előállítható, viszonylag jó a fűtőértéke és előállítása közben levezethetjük a bennünk felhalmozódott  feszültséget, na és a kondinknak is jót tesz.

Hogyan fogjunk hozzá? Először készítsük elő a “hozzávalókat”. Szükségünk van egy szőlőprésre (nagyon picire).

A prés nem olcsó, de egy hét alatt behozza az árát. Újonnan egy 10 literes prés kb. 30-40 ezer forintba kerül. Érdemes végigböngészni a Vaterát vagy a többi hirdetési oldalt. Arra figyeljünk a prés megvásárlásakor, hogy a prés átmérője egyezzen a kazánunk ajtajának méretével. Ez azért hasznos, mert így a kapott papírbrikett be fog férni a kazánba.

Természetesen olcsóbb megoldás, ha mi magunk “fabrikálunk” a téglákhoz formát. Hogyan? Nagyon egyszerűen. Vegyünk barkácsboltban PVC szennyvízcsövet. Daraboljuk fel úgy, hogy kb. 15-20 cm-es csődarabokat kapjunk. Egy fúró segítségével a csövek oldalára fúrjunk lukakat. (préseléskor a felesleges víz itt tud távozni)

Találkoztam már vödörből készült formával – itt a vödör oldala volt kifúrva. Találkoztam virágcserepekből készült formával is. Csak találékonyságon múlik az egész. 🙂

Ha nem prést használunk, szükségünk van egy záró lapra, ami a formánkat úgy fedi le, hogy a forma belsejébe illeszkedjen. Kell még hozzá nehezék, ez fogja a préselést elvégezni.

Szükségünk van továbbá egy áztató edényre. Ebben fogjuk a papírfecniket áztatni. Az áztató edény lehet vödör, tejes-láda, malteros láda, kiskád, stb.

Az utolsó hozzávaló a háztartásunkban található összes papírhulladék. Ilyenek a felesleges számlalevelek, a szórólapok, a reklámújságok, kartondobozok, papír tojástartó, stb. Ha nagyon belelendülünk a papírbrikett gyártásába, még a szomszédoktól is elkérhetjük a felesleges papírhulladékot.

Lássunk munkához!

Először is tépkedjük szanaszéjjel a papírokat. Ez rendkívül megnyugtatja az idegeket, és a kondink is jelentősen javul. (ráadásul spóroltunk a kondibérlet árán) A széttépkedett papírokat tegyük az áztató edényünkbe, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy az bőven ellepje.

Látványra nem túl bizalom gerjesztő, de a cél szentesíti az eszközt. Most 24 órát ázni hagyjuk.

Amikor kiázta magát a papírmasszánk, átlapátoljuk a szőlőprésbe – opcionálisan ki milyen présmegoldást választott – majd nekiállunk a préselésnek.

Felvetődik a kérdés: minek áztattuk, ha most meg víztelenítjük? A válasz nagyon egyszerű. Az áztatás révén a papír rostjai fellazulnak, könnyebben lehet formázni.

Kezdődjék a préselés. (még egy kis kondijavítás) Ügyeljünk arra, hogy minél jobban kipréseljük belőle a vizet, így tömörebb papírtéglát kapunk, ami hosszabb ideig fog égni.

A kipréselt papírtéglákat alaposan szárítsuk ki. Kb. 2-3 nap alatt száradnak ki teljesen. Attól függ, mennyire préseltük ki belőle a vizet, mennyire tömörítettük össze a préseléssel.

Aki szeret pepecselni, választhat egy másik papírbrikett gyártási technológiát is. Amikor kiáztattuk a papírt, kézzel nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Tegyük át egy edénybe, majd barkácsboltban kapható, fúrógéphez csatlakoztatható keverővel pépesítsük.

Keverjünk a masszába fűrészport. 1 kg masszához 5 dkg fűrészport adjunk. Keverjük át jó alaposan, majd pihentessük 1-2 órát. Ezután nekiállhatunk a formázásnak. Azt azért fontos megjegyezni, hogy az így kapott masszából a vizet olyan présgéppel vagy formákban tudjuk kipréselni, ami lukjain nem folyik keresztül a massza. És sokkal erőteljesebben kell a préselést elvégezni, különben széthullik a papírbrikett.

Ha jól dolgoztunk, akkor egy kb. 100 nm-es házat 4 db papírbrikettel prímán ki tudunk fűteni.

Ne felejtsük el, papírbrikettet egész évben készíthetünk. Fűtési szezonon kívül az elkészített papírbriketteket jól szellőző, száraz helyen tároljuk, óvjuk a penészesedéstől, hisz mégiscsak papírból van.

Jó munkát Mindenkinek! 🙂

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This