+36 20 923 1186

Sajnos időről-időre meg kell osztanunk házunkat különféle élőlényekkel. Ezek az élőlények a kártevők. Azon kívül, hogy bosszantóak, óriási kárt tudnak okozni. Szétrágnak mindent, ami fából készült, legyen az bútor vagy tetőszerkezet.

A kopogóbogár vagy más néven szú, az egyik legkártékonyabb. A kopogóbogarak lárvái főleg száraz, feldolgozott fában élnek, ők teszik szúrágtává a régi bútort, fafaragványt, gerendát és hasonló fatárgyat.  Életüket legnagyobbrészt rejtett helyen folytatják; úgy a kifejlődött kopogóbogár a fa belsejében, a felület gondos elkerülésével, szabálytalan meneteket rágnak. Itt teszik le petéiket, amiből kifejlődik a lárva. Ha a lárva kifejlődött, a fa felületéig kis kerek nyílást rág, amelyen át távozik a fából. A megtermékenyített kopogóbogár nőstények ugyanezekbe a járatokba térnek vissza és ott rakják le petéiket. Mindezt a körforgást addig csinálják, míg a fát korhadt, elmorzsálódó anyaggá változtatják. Kívülről a lyukakon kívül ebből a belső rombolásból semmi sem látható és csak a lyukakból lecsurgó féregliszt árulja el a lárvák szorgos munkáját. Némely kopogóbogárfaj hímjének az a tulajdonsága, hogy fejével ütéseket mér a fára, kopogást idéz elő. Különösen éjjeli csendben hallható jól a kopogás, amit a babonás nép közeli halálesettel szeret kapcsolatba hozni, pedig az csak arra szolgál, hogy a kopogóbogár párjai egymásra találhassanak.

kopogóbogár

A másik, különösen kártékony bogár, a házicincér.  3-4 év alatt fejlődik ki. Ezen idő alatt alagutakat rág a faanyagba, ezzel jelentősen csökkenti annak hasznos keresztmetszetét. (tehát a fagerenda kevesebb súlyt tud elbírni) A házicincér kérges faanyagba szereti lerakni petéit. Ha azt nem talál, petéit repedésekbe helyezi el. A kikelő kis álcák (lárvák) belefúrják magukat a fába, és ott folytatják a rágást, ahol a felnőtt házicincérek abba hagyták .

házicincér

Hogyan tudunk ellenük védekezni? Megfelelő favédelemmel:

Xyladecor Xylamon

Színtelen, megszüntető és megelőző faanyag védőszer, beépített faszerkezetek, tetőszerkezetek, födémgerendák utólagos kezelésére és védelmére. Hatása többszörös: elpusztítja a fában élősködő rovarlárvákat és impregnál, véd a rovarkártevők, gombásodás, kékülés, korhadás ellen. Mélyen beivódik a fába, így hatását a felület alatt is kifejti. Kiadóssága 4 m2/l három rétegben felhordva.

Embalan Hausbock BV

Oldószeres, 10% hatóanyagú favédőszer farontó rovarok ellen. Megelőző és megszüntető védelmet ad, felhordása történhet mázolással, bemártással, bemerítéssel, fürösztéssel, áztatással, telítéssel, injektálással, szórással. Bútorok és műtárgyak kezelésére kiválóan alkalmas, színtelen felületet ad. Átvonható 1 hét elteltével diszperziós festékekkel vagy bármilyen lakkal vagy lazúrral, előzetes próba után. Felhordási mennyisége 125 ml/m2 megelőzésre vagy 250 ml/m2 megszüntetésre.

(a favédő anyagok forrása: http://ezermester.hu/cikk-4839/Szuirtas_hatekonyan)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This