+36 20 923 1186

Az épített kandalló lelke a jól megválasztott kandallóbetét. Attól függően, hogy a kandallónkat be tudjuk-e kötni a kéménybe vagy sem, választhatunk látványkandalló betétet (elektromos) vagy fatüzeléses betétet.

Látványkandallók:

látványkandalló

látványkandalló

A látványkészülék úgy tervezték, hogy a tűz látványa minél életszerűbb legyen. Minden a látványnak van alárendelve, a kényelem másodlagos szempont. Az ilyen típusú kandallók lényegesen magasabb árfekvésűek és nem utolsó sorban csak szakaszos üzemmódban üzemeltethetők. A látványkandalló beépítése olyan lakásokba javasolt, ahol nincs lehetőség kémény kialakítására, mégsem szeretnénk lemondani a kandalló látványa által nyújtott hangulatról. Ezen kandallók árammal működnek. Nagyon egyszerűen beszerelhető, nem igényel semmilyen utólagos karbantartást, nincs hamu és piszok. A rönkök és lángok látványa pedig igazán élethűvé teszi az élményt

Nyitott tűzterű kandallók:

A nyitott tűzterű kandalló előnye, hogy a tűz látványán túl a parázsló fa illata is nagyban hozzájárul az élményhez. Hangulati és látványelemnek tökéletesen megfelel, fő fűtésre azonban ez a típus nem alkalmas, ugyanis hatásfoka 10-50%-os és csak kifejezetten nagy kéménnyel rendelkező házba választható. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy ez a típus az égéshez a lakás levegőjét használja, ezért gyakran kell szellőztetni.

A zárt tűzterű kandallónak jóval nagyobb a hatásfoka – akár 80% is lehet és emiatt főfűtésre is alkalmas – és abban az esetben is választhatja, ha a kéménye szűk és alacsony. Sőt, még a kipattanó szikrától sem kell tartania.

Hagyományos fatüzelésű kandallók:

Ennek a típusnak is sokféle beépítési módja és formája létezik. Előnye, hogy kevés fával is hatalmas hőt képes leadni, gyorsan felmelegszik, és ezáltal hamar kezdi el leadni a hőt. Hátránya, hogy ezt a nagy hőmennyiséget egy helyiségben adja le, ezáltal a közvetlen környezetét védeni kell, az egész ház fűtésére viszont nem alkalmas.

Légfűtéses kandallók

Ez a típus a hagyományos kandallók továbbfejlesztett változata. A meleg levegőt átirányítják csövekkel más helyiségekbe is, így nemcsak annak a helyiségnek a fűtésére nyílik lehetőség, ahol a kandalló van. Elsősorban kiegészítő fűtésként jöhetnek szóba, ügyesen használva az éves fűtésszámla 30-40%-a is megspórolható.

Pellet tüzelésű kandallók

pellet tüzelésű kandalló működése

pellet tüzelésű kandalló működése

Újrahasznosított fa vagy faipari melléktermék használható fel a fűtésére, ezért környezetbarát termék. Hátránya, hogy nem olcsó az ilyen kandalló betét és az üzemeltetéshez szükséges pellet.  Előnyére válik, hogy használatával egy teljesen önálló fűtési rendszerre tehetünk szert, abszolút mentesülünk a gázfűtés alól, rendkívül kényelmes, szinte egyáltalán nem igényel odafigyelést, mert a pelletet automata adagolja és hamu is alig marad utána.

Alternatív megoldás a pellettel való tüzelésre a pelletkosár, amely alkalmas minimum 17 cm átmérőjű tűztérben való elhelyezésre cserépkályhában, kandallóban, kályhában.

Vízteres kandallók

vízteres kandalló

vízteres kandalló

Ez a típus az utóbbi évtized technikai újdonsága, mely a hagyományos fatüzelésű kandalló és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit ötvözi.  A tűzteret egy víztartály veszi körül és a lángok a vizet melegítik fel, majd az így felmelegített víz biztosítja a háztartás melegvíz szükségletét miközben a központi fűtés funkcióját is ellátja. Hátránya a viszonylag magas ár és a központi fűtéssel való összekötés többletköltsége, hosszú távon azonban megtérül.  A fűtési szezonon kívül a háztartás melegvíz-ellátásról külön gondoskodni kell!

Bármelyik alternatívát is részesítjük előnyben, választásunkat mindenképpen alapos tervezés előzze meg. Maga a kandalló betét és a körbe építése egyszeri magas költséget jelent, de maximum 2 év alatt behozza árát. Ne felejtsük el azt sem, kandalló üzemeltetésével a háztartásunk felesleges papírhulladékától is megszabadulhatunk, főleg, ha azt az általunk gyártott papírbrikettel tesszük meg.

Pin It on Pinterest

Share This