+36 20 923 1186

Beköszöntött a tavasz, ideje az ereszcsatornát kitisztítani, és az esetleges hibákat kijavítani. Miért kell az ereszcsatornát kitisztítani? Mert ősszel a lehulló és a szél által felkavart falevelek, ágdarabkák igen nagy része az ereszcsatornákban landolt.

Néhány madár, mint például a galamb és a veréb szintén előszeretettel ver tanyát az ereszcsatornákban, ezért fűt-fát-levelet odahordanak, ami szintén eltömíti. Az eltömődött ereszcsatorna pedig a tetőről lezúduló csapadékvizet nem tudja megfelelő gyorsasággal elvezetni. Ilyenkor a víz pang az ereszcsatornában, vagy más utat talál a “távozásra”.

Az elhanyagolt ereszcsatornákban felgyűlt levél idővel rohadni kezd, és a pangó víz, valamint a hulladékból kioldódó anyagok tönkreteszik a csatorna anyagát. A levélhulladék egy idő után a föld alatti csatorna részben is összetorlódik, lehetetlenné téve a csapadék lefolyását. Amikor ez megtörténik, az esővíz túlcsordul az ereszcsatornán,  és szétáztatja házunk falát. Ennek kijavítása nem kis költségünkbe fog kerülni.

Az ereszcsatorna tisztításhoz lehetőleg ketten fogjunk hozzá. Ha nincs segítségünk, kössük ki a magasra kihúzott létrát. Azért fontos kikötni a létrát, mert csatorna tisztítás közben jobbra is és balra is elég hosszan ki kell nyúlnunk oldalra, ezáltal a létra megbillenhet, eldőlhet.

Egy flakonból kivágott lapáttal vagy boltban vásárolt műanyag lapáttal kotorjuk ki az ereszcsatornából a falevelet. Célszerű rögtön egy vödörbe lapátolni a hulladékot, így nem kell dupla munkát végeznünk. A falevelekkel együtt gyűjtsük össze a lerakódott iszapot is. A függőleges csatornákat tisztító spirállal tudjuk áttakarítani.

Ha mindezzel végeztünk, érdemes slaggal vagy magasnyomású mosóval átmosni az egészet. Figyeljük meg, hol kezd felgyűlni a víz. Ahol a víz felgyűlik, ott az eresztartó vasakat picit meg kell emelni. Az eresztartó vasak akkor vannak jól beállítva, ha az eresz a lefolyócső irányába méterenként 3 mm-t  lejt.

Fontos megfigyelni azt is, a függőleges csatorna csövek illetve a csatornavályúk összeillesztésénél szivárog-e vagy csöpög-e a víz. Ha igen, akkor a csatorna anyagától függően javítások szükségesek. Az elöregedett tömítéseket ki kell cserélni. Csavaros rögzítésnél szereljük szét és bitumenes vagy kültéri szilikonos tömítőanyaggal töltsük ki a hézagokat. Amennyiben rozsdafoltot találunk az ereszcsatornán, távolítsuk el a rozsdaréteget, és javítsuk ki epoxi alapú javítópasztával. Ha a korrodált rész túlságosan nagy kiterjedésű, érdemes inkább az egész ereszcsatornát kicserélni.

Ezután ellenőrizzük a lefolyócső végét. Amennyiben szükséges, takarítsuk ki azt is. Ügyeljünk arra, ne hiányozzon a lefolyócső végéről a kiköpő. Enélkül az esővíz közvetlenül a ház lábazatának verődik, amiatt átnedvesedik a lábazat. Ez idővel akár az épület megsüllyedését is okozhatja.

Pin It on Pinterest

Share This