+36 20 923 1186

Bátran mondhatjuk, hogy az alapozás egyáltalán nem látványos, de az egyik legnagyobb pontosságot igénylő feladat.

Az építésznek a tervrajzok elkészítése előtt tisztában kell lennie azzal, milyen a talaj fajtája és szerkezete azon a területen, ahová a házunkat szeretnénk építeni. Ha az építészünk nem statikus is egyben, fontos, hogy konzultáljon eggyel. Persze ezt ő is tudja.

A statikus kiszámolja, milyen vastag és milyen mély alapra van ahhoz szükségünk, hogy  a ház fala a későbbiekben ne repedjen meg, illetve  a ház ne dőljön össze.

Az alap ásásakor a meghatározott mélységtől soha ne térjünk el. Miért? Mert minél mélyebb és szélesebb az alap, annál nagyobb terhet bír el. Lehet, hogy  a talaj szerkezete miatt elegendő lenne kisebb alap, de az építész nem véletlenül  határozta meg a méreteket. Ha a kivitelező ettől eltérne, ne hallgassunk rá. Az alul méretezett vagy rossz alapozás miatt a ház falai megrepednek, a legrosszabb esetben a ház össze is dőlhet.

Alapozási hiba miatt a falon repedések láthatóak.

Alapozási hiba miatt a falon repedések láthatóak.

Az építkezést csak akkor folytassuk, ha a műszaki ellenőr kontrollálta és műszakilag megfelelőnek találta az alapozást.

Változó mélységű alap:

lejtős terepen kialakított változó mélységű alapozás

lejtős terepen kialakított változó mélységű alap

Változó mélységű alapot akkor készítenek, ha lejtős a terepszint vagy a házat csak részlegesen pincézik alá. Ilyenkor az alapot lépcsőzetesen alakítják ki. Ha lejtős terepen a felszínnel párhuzamosan alakítanánk ki a az alapozás síkját, az az épület megcsúszását okozhatja.

Mi az, amin az alapozásnál tilos spórolni? 

  • A beton minőségén.
  • ha az alap kiásása túl mélyre sikerül, a kivitelezők úgy spórolnak, hogy az alapot visszatöltik a kiásott földdel, így kevesebb beton kell. -> ha az alap laza területre támaszkodik, megsüllyed, ami az épület falainak megrepedéséhez vezet.
  • Ha az alapárok fala beomlik betonozás közben, mindenképpen tisztíttassuk ki, mielőtt a betonozást tovább folytatjuk. A beomló föld miatt laza lesz az alapfelület és az alap keresztmetszete is csökken -> jelentősen gyengül a szerkezet.

 

Az alapozás hibáinak kijavítása nem egyszerű feladat. A helyreállítás milliós költségekre is rúghat! Figyeljünk oda, és ne sajnáljunk egy műszaki ellenőrt megbízni, aki felügyeli a teljes építési folyamatot.

Pin It on Pinterest

Share This