Akkor kezdjük az első lépéssel. Keresnünk kell egy jó építészt, aki papírra (manapság tervező-programba) rajzolja álmunkat. Honnan ismerjük fel a jó – az sem rossz, ha kiváló –építészt? Nos, ez viszonylag egyszerű. A jó építész ügyfélközpontú. Meghallgatja, ÖN milyen házat szeretne. Tudja, amit megálmodott. A ház, a konyha, a nappali … és a kert grillezővel, medencével, gyeppel.

Ugyanakkor figyelembe veszi, Önnek ehhez mekkora keret áll a rendelkezésére. Mert álmodozni lehet, sőt kell is és kötelező, de a realitások talaján maradva nem lesz hátrány, ha Önnek nem csak egy csodállatos tervrajz lesz a kezében, de lesz hozzá elég pénze, hogy az a bizonyos OTTHON felépülhessen. És ne csak majd… meg egyszer, hanem a tervek és engedélyeztetések megléte után, a lehetőségekhez képest azonnal.

A jó építész tanácsot ad Önnek, milyen építőanyagot érdemes használnia, milyen környezetbarát megoldások léteznek a szigetelés, a fűtés, vagy akár a világítás megvalósításához.

Milyen alternatív fűtési rendszert érdemes kialakítani (napkollektor, légkollektor, stb.)

Figyel arra és figyelmezteti Önt arra, hogy a házban ne legyenek feleslegesen megtervezett és megépített épületrészek. Például: túl sok folyosó, vagy kihasználhatatlan zugok, sarkok, felesleges tetőtörések, stb. Ezek mind-mind felesleges költségek kialakulásához vezet. Adott esetben több 100.000 forint/m2 plusz költségek keletkezhetnek.

Elmondja, milyen EurópaiUnio-s támogatásokhoz tud Ön hozzájutni.

És nem utolsó sorban elmagyarázza Önnek, hogy az adott településen – ahol az Ön álomháza fog épülni – milyen hatályos építésügyi jogszabályok vannak érvényben.

Ismerteti Önnel, miből áll az építési engedélyezési eljárás, majd azt is vállalja, hogy a tervdokumentációt elkészítve engedélyezteti azt a helyi Önkormányzat Építésügyi Hatóságánál.

Ön most bizonyára felteszi magában a kérdést – vajon mennyire drága a terveztetés? Figyelembe véve, az építésznek profinak kell lennie, a tervrajz elkészítése rengeteg munkával jár, plusz még a jogszabályokat is ismernie kell …

A Magyar Építész Kamara által ajánlott tervezési díjak megállapítása kétféle képpen történhet:

  • A várható bekerülési díj 2,6-3,0 %-a. Ez azt jelenti, ha például Ön egy 280 m2-es házat terveztet, aminek az építési költsége 50 millió forint, akkor a tervdokumentáció elkészítése kb. 1,4 millió forint lenne.
  • A Magyar Építész Kamara azonban ajánl egy négyzetméter árat is a könnyebb számolhatóság érdekében. Jelenleg ez 5.000 forint/m2.

Természetesen az árak építész irodánként/építészenként eltérőek lehetnek. Mielőtt belevágna a terveztetésbe, célszerű tisztázni, az adott árban milyen szolgáltatások foglaltatnak benne.